Mannerströms rödvinssås ¤
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 169
Kcal / portion: 306
GBR (GI) / port: 0
Recept: 612 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
...
Skapat av
Leif Mannerström
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Mannerströms" under bilden.
- Skala och skiva lök.
- Häll rödvin i kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
- Reducera (koka ner) tills såsen börjar tjockna.
- Montera (vispa ner) smör. Tillsätt köttgelé (fond) och låt såsen koka ihop ytterligare tills simmig och lagom tjock. Lite oxmärg i såsen "lyfter såsen rejält".
- Sila såsen och pressa ur all god sås. Smaka av med peppar och vinäger och extra syra önskas.
Kockens kommentar
Mannerström: Jag har inget socker i min rödvinssås. Tyvärr har det blivit ett mode med socker i rödvinssås, det är synd. Det skall finnas den härliga syran från rödvinet ihop med löken. Den sötman som finns i löken räcker gott och väl. Vad jag kan tänka mig är att tillsätta lite oxmärg vilket lyfter såsen rejält.
Såsens kvalité och smak är beroende på val av vin och fondens egenskaper. Köttgelé är gelead fond, i detta fall av kalvben (läs mer, klicka på ingrediensen). Har man en god kalvfond går det också bra, men såsen måste då kokas ner under längre tid. En färdig koncentrerad kalvfond är ett alternativ i nödfall.
Alternativ
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)