Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 4

Om Caręme >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

ā la bordelaise >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce bordelaise, mörk stekskysås med bordeaxvin och oxmärg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 213

GBR (GI) / port: 0

Recept: 852 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 16%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 113 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om Caręme > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

ā la bordelaise > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min )

  1. Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Ta köttet ur pannan, och skeda bort överflödigt fett, så att högst 2 matskedar återstår.
  3. Finhacka lök. Tillsätt detta i pannan och stek någon minut. Tillsätt vin och kryddor. Koka ner till halv mängd.
  4. Tärna och mjuka upp oxmärgen 2-3 minuter i hett vatten.
  5. Tillsätt brun grundsås eller buljong med redning. Låt sjuda i 3-4 minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av.
  6. Tillsätt oxmärg och skaka såsen över svag värme i någon minut eller två. Såsen får inte ens komma i närheten av att sjuda. Servera på varma tallrikar. Garnera gärna med hackad persilja.

Kockens kommentar

Sauce bordelaise är en mörk stekskysås med bordeauxvin som monteras med smör eller oxmärg. Det finns olika varianter. Mästerkocken Caręme (se dito) använder bland annat sauternevin och sauce espagnole i sitt recept. Recept med beteckningen "bordelaise" serveras i allmänhet med en Sauce bordelaise. Såsen passar utmärkt till smakrikt nötkött som oxfilé och inälvor som njure. Klassisk sås till kalvnjure (Rognons de Veau ā la Bordelaise). Läs mer > Om stekskysås.

Tillhörande recept

Sauce brune, brun grundsås

Jus lie, avredd sky

Jus lié/avredd sky på koncentrerad fond

Ragnons veau ā la Bordelaise

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem