Mannerströms rödvinssås ¤
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 2

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om fondgelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Mannerströms rödvinssås ¤

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 169

Kcal / portion: 306

GBR (GI) / port: 0

Recept: 612 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 181 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

...

Skapat av
Leif Mannerström

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Mannerströms" under bilden.

  1. Skala och skiva lök.
  2. Häll rödvin i kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  3. Reducera (koka ner) tills såsen börjar tjockna.
  4. Montera (vispa ner) smör. Tillsätt köttgelé (fond) och låt såsen koka ihop ytterligare tills simmig och lagom tjock. Lite oxmärg i såsen "lyfter såsen rejält".  
  5. Sila såsen och pressa ur all god sås. Smaka av med peppar och vinäger och extra syra önskas.

Kockens kommentar

Mannerström: Jag har inget socker i min rödvinssås. Tyvärr har det blivit ett mode med socker i rödvinssås, det är synd. Det skall finnas den härliga syran från rödvinet ihop med löken. Den sötman som finns i löken räcker gott och väl. Vad jag kan tänka mig är att tillsätta lite oxmärg vilket lyfter såsen rejält.

Såsens kvalité och smak är beroende på val av vin och fondens egenskaper. Köttgelé är gelead fond, i detta fall av kalvben (läs mer, klicka på ingrediensen). Har man en god kalvfond går det också bra, men såsen måste då kokas ner under längre tid. En färdig koncentrerad kalvfond är ett alternativ i nödfall.

Alternativ

Mannerströms enkla vitvinssås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem