Plankstek, en 1900-tals klassiker
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Spritspåse >

 

 

Så pannsteks biff >

 

 

Purépress >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Plankstek, en 1900-tals klassiker

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1121

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4486 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 15%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 568 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Spritspåse > Äts ej

Så pannsteks biff > Äts ej

Purépress > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Duchesse: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa genom purépress. Arbeta ihop potatisen väl med ägg och smör. Smaka av med salt, peppar. Riven muskot är ett smakkomplemet. Stoppa in i spritspåse.
  2. Bearnaise: Tillred bearnaise, det är godast. Se recept via länk nedan. Tillagningstid 30 minuter.
  3. Sätt på ugnsgrillen på högsta värme.
  4. Stekplatta: Plattan skall vara av rent trä. Man behöver en platta per gäst.  Lägg in nya plattor för att brännas av. Ta ut och låt svalna. Spar plattorna för framtida bruk.
  5. Kött: Torka av biffarna. Hetta upp en panna med olja till rykande hett. Lägg i biffarna och några klickar smör. Stek 1-3 minter på var sida, biffarna skall helst ha röd kärna. Läs mer > Så pannsteks biff.
  6. Spritsa mos runt kanten på plattan. Lägg på köttskiva, halverade kryddade tomater och bönor inlindade i bacon.
  7. Grilla: Sätt en platta i taget i den heta ugnen och grilla av några minuter tills duchessen fått fin brun yta. Ta ut och häll på bearnaise. Servera genast. Tyvärr kan inte gästerna få rätten serverad samtidigt om man inte har en stor ugn.

Kockens kommentar

Man kan använda kött enligt egen smak, biff, kalv- eller fläskkött med mera. Rättens ursprung är från Ungern där den består av flera olika köttbitar och som extra kick toppad med gåsleverpaté. Läs mer > Om plankstek. Pommes duchess (fr. hertiginnans potatis) är ett utmärkt tillbehör till alla slags kötträtter. Se recept via länk nedan.

Passar till

Hemlagad bearnaise

Pommes duchess

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem