Pommes duchesse, gratinerat potatismos
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 83
Kcal / portion: 137816
GBR (GI) / port: 19990
Recept: 551266 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (15 min + 45 min )
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Mosa potatisen fint eller pressa genom purépress.
- Arbeta ihop potatisen väl med ägg och smör. Smaka av med salt, peppar. Riven muskot är ett alternativ.
- Rulla små bollar eller spritsa ut toppar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Används som tillbehör till mat. Man kan också spritsa runt fisk eller kött som tillagas i ugn.
- Gratinera i ugn på 250ºC i 5-10 minuter, tills den fått färg.
Kockens kommentar
Pommes de terre duchesse (fr. hertiginnans potatis) är klassiskt tillbehör till Plankstek som var en klassiker i mitten på 1900-talet. Se recept via länk nedan.