Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Kockskolan:

 

Så ugnslagas entrecote >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Entrecotestek primo - helstekt entrecôte

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 616

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3698 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 3%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 537 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så ugnslagas entrecote > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (45 min + 3 tim )

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Putsa köttbiten fritt från senor. Klappa in rikligt med salt och peppar runt om.
  3. Bryn köttet runtom i panna med smör på hög värme tills fin knaprig yta.
  4. Ugn: Sätt in i ugn i 2,5-3 timmar, till inner­temperatur 58-62°C beroende på önskad rödhetsgrad. Ta ut och låt vila 15-20 minuter.
  5. Tillbehör: Koka eller stek potatis. Värm innan servering tiden majskolvar och koka gröna bönor lätt (al dente).
  6. Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk i matfett på medel värme några minuter utan att bränna.
  7. Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera (låt koka ner) till halva mängden. Tillsätt lite extra portvin mot slutet och vispa ner en klick kallt smör. Sila såsen genom ett såll. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Steken bör ej vara under 1 kg, vilket är väl mycket för 4 personer eller färre. Stek i så fall skivad entrecôte.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativa potatistillbehör

Pressad kokt potatis

Hasselbackspotatis

Klyftpotatis

Pommes frites

Råstekt potatis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem