white wine
vin blanc
vino bianco
Weisswein
vino blanco
Vitt vin framställs av gröna eller blå druvor utan skal. Färgen sitter i skalet och därför jäser man som regel bara musten, men undantag finns. Vanligtvis tillverkar man vitt vin av gröna druvor och rött vin av blå, men man kan också producera vitt vin av blå druvor, men inte rött vin av gröna druvor. Vita viner brukar oftast både jäsa och lagras i ståltankar, men ekfatslagring förekommer precis som med röda viner.
Om vin får jäsa färdigt försvinner all sötma och kvar blir ett syrligt "torrt" vin. Gäller i huvudsak endast vita viner. Man skiljer på torra (syrliga), halvtorra (halvsöta) och söta vita viner. Ett torrt öl å andra sidan innebär att det är beskt.
"Vitt" vin är egentligen inte speciellt vitt, utan altifrån blekt gult till mörkt bärnstensfärgat.
Vita viner delas in efter smak och intensitet:
* Torra lätta (lätta & avrundade)
* Torra friska (friska & fruktiga)
* Torra druviga (druviga & blommiga)
* Torra smakrika (smakrika & fylliga)
* Halvtorra lätta (lätta & avrundade)
* Halvtorra friska (friska & fruktiga)
* Halvtorra druviga (druviga & blommiga)
* Söta vita viner
* Ädelsöta vita viner
Läs mer
Recept med Smakindelning vitt vin
Det finns 64 recept med Smakindelning vitt vin
-
Kycklingbröst med stekta kantareller och parmesan (GI)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Risotto med lufttorkad skinka
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pepprig fisk- och skaldjursgryta
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Squashtagliatelle med räkor (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Svamprisotto ā la Aujalay
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Seljanka, rysk laxsoppa
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tomat- och vitlöksbräserad fläskfilé
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko
-
Kyckling med svamp och lök i lergryta
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan