Tournedos med sparris
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så lagas vit sparris >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så pannsteks oxfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tournedos med sparris

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 679

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2718 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 4%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 649 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas vit sparris > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Så pannsteks oxfilé > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (40 min )

  1. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Finhacka tomater och basilika. Blanda med smör och lite peppar. Rulla i folie. Lägg in i kylskåp eller frys. Ta ut och skär i skivor före servering.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Kött: Putsa köttet rent från hinnor. Bind ihop med hushållssnöre i tjocka portionsbitar. 
  4. Potatis: Borsta potatisen ren, men behåll skalen. Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Pensla med matolja och salta. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter.
  5. Sparris: Skär bort torr ände och skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppknoppen. Koka i lättsaltat vatten i 5-15 minuter beroende på tjocklek, tills mjuk men inte slapp. Läs mer > Så lagas vit sparris, eller se recept > Så skalas och kokas vit sparris.
  6. Steka: Hetta upp smör i panna på hög värme. Stek köttet 3-5 minuter på var sida. Vänd köttet flera gånger under stekningen för bättre genomstekning. Salta och peppra. Låt vila i 5 minuter.

Kockens kommentar

Tournedos skall vara 2,5 centimeter tjock av oxfiléns mittparti. På franska tourner = vända, dos = rygg. Köttet skall vara väl mörat. Läs mer, klicka på ingrediens > Tornedos.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Oxfilé för stora sällskap

Alternativa aromsmör

Béarnaise

Choronsås

Så skalas och kokas vit sparris

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem