Hemkokt krabba
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Så kokas skaldjur >

 

 

Allt om krabbor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemkokt krabba

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 231

Kcal / portion: 777

GBR (GI) / port: 9

Recept: 3108 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 13%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 336 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så kokas skaldjur > Äts ej

Allt om krabbor > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (30 min + 24 tim )

Hemkokning krabba:

  1. Koka upp lag i stor kastrull, det vill säga vatten och kryddor i en stor kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Lägg i en krabba i taget, koka upp och sedan nästa för att inte plåga djuret i onödan. Låt småkoka i 20 minuter. Fyll på med hett vatten vid behov, så att det täcker krabborna.
  3. Ta av kastrullen och låt krabborna svalna i lagen. Ställ kastrullen i kylskåp 24 timmar.
  4. Ta ur krabborna och förvara dem kallt intill servering.

Så rensar och äter man krabba:

  1. Ta bort "svansen".
  2. Krabban kan delas på mitten med stor vass kniv, eller så bryter man upp hela skalet med tummen fäst där svansen satt. Det senare gör att man slipper skalflis.
  3. Bryt av klorna från kroppen och krossa dem med nötknäppare, eller slå hårt med baksidan av en stor, tung kniv. Bryt bort benen som också krossas med nötknäppare.
  4. Lämpligen gör man grovjobbet med delning och klokrossning i köket (det stänker en del), eller så serverar man hel krabba.
  5. Ta bort gälarna. Pilla ut krabbköttet i skal och alla hålutrymmen. Allt kan ätas utom skal, gälar och magsäck.
  6. Servera med rostat eller hårt bröd, bordssmör, lagrad ost och hovmästarsås. Ställ fram en skalskål och hushållspapper.

 

Kockens kommentar

Krabba säljs färdigkokta i butik. Ungefär 1/3-del av en krabba är ätbart, resten är skal och gälar (läs mer > klicka på ingrediensen). Det är enkelt att tillreda sin egen Hovmästarsås (se bifogade recept).

Alternativ

Hemlagad hovmästarsås

Kokta jättekrabben

Gratinerad krabba

Chilikrabba

Krabburgare

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem