Nötbog i lergryta med rotsaker
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 90
Kcal / portion: 467
GBR (GI) / port: 4
Recept: 1870 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 3%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så ugnslagas nötstek > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Lergryta > Äts ej
...
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min )
- Lägg lergryta i kallt vatten i cirka 20 minuter.
- Skala steklök och morötter. Skär morötterna i bitar. Dela potatis. Bind ihop nötbogen med bindgarn.
- Tag upp grytan ur vattnet. Lägg i nötbogen. Lägg på lök och morötter. Slå på kalvbuljong. Klickar över smör. Strö över salt. Lägg på locket.
- Sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 175°C. Låt den stå i cirka 2 timmar.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.