Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Om tjälknöl >

 

 

Så ugnslagas nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 393

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2360 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 12%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 189 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om tjälknöl > Äts ej

Så ugnslagas nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (8 tim + 24 tim )

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Sätt in i ugn i cirka 8 timmar till kärntemperatur (inner­temperatur) 60°C. En termometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat.
  3. Dag 2 marinera: Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull, låt koka upp och sedan kallna. Lägg den tillagade steken i den kalla lagen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåp i 4 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir den för salt.
  4. Förbered eventuella tillbehör till exempel en potatisgratäng.
  5. Vinägrett: Mixa ingredienserna i en mixer eller med mixerstav. Ringla vinägretten över en sallad, eller använd som sås.
  6. Köttet serveras kallskuret eller lätt uppvärmt. Skär i skivor.

Kockens kommentar

Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. Läs mer > Om tjälknul. Tillaga minst 1 kilo kött. Större köttstycken blir saftigare än små.

Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:


 Tjälknöl norm

Rosaröd

Medium rosa

Välstekt

 Kärntemperatur

55°C

60°C

65°C

 Ugn 75°C

5 tim/kg

6 tim/kg

7 tim/kg

 Ugn 100°C

4 tim/kg

5 tim/kg

6 tim/kg

Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Passar till

Bakad potatis

Potatisgratäng

Grönsallad

Jfr: Tjälknöl grundrecept

Alt: Tjälknöl med rostad selleriaioli

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem