Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Om innertemperaturer >

 

 

Så pannsteks oxfilé >

 

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 523

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1045 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 392 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om innertemperaturer > Äts ej

Så pannsteks oxfilé > Äts ej

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Dishin´ witt Di, filet mignon" under bilden. För pannstekning se > Så pannsteks oxfilé.

  1. Putsa köttet fritt från hinnor. Gör aromsmör om sådan önskas. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vitlöks potatismos: Rengör potatis och skär i mindre bitar. Koka potatisen mjuk. Tillsätt mjölk, smör, hackad vitlök, salt och peppar. Se recept via länk nedan > Potatismos med skal och vitlök.
  3. Sparris: Skär av torra ändar. Lägg sparrisen på ugnsplåt. häll på lite matolja och sätt in dem i 20-25 minuter tills mjuka men fortfarande krispiga. 
  4. Filé: Pensla köttet med olja. Salta och peppra. Hetta upp en gjutjärnspanna med lite olja på högsta värme och bryn köttet någon minut på var sida till fin brun yta.
  5. Ställ in pannan i ugnen (ej om trähandtag) i cirka 5 minuter, eller använd en ugnssäker form. Ta ut och stick in en stektermometer för koll av önskad kärntemperatur. Se tabell nedan. Eller använd fingermetoden (läs mer > Om innertemperaturer).
  6. Låt köttet vila i 5 minuter för att stabilisera köttsafterna. Servera.

Kockens kommentar

Filé mignon (fr. filet mignon "lilla filén", mignon = söt, näpen) är en filérätt modell tournedos, men tagen ur den tjockare delen av filéns svans. Vanligen får man bara ut en eller två skivor ā 2,5 centimeter passande till filé mignon. Läs mer om oxfilé, klicka på ingrediens > Filé/filet mignon.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Passar till

Stekt grön sparris

Potatismos med skal och vitlök

Aromsmör

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem