Inbakad oxfilé
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om innertemperaturer >

 

 

Om inbakning >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Inbakad oxfilé

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 880

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3521 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 10%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 494 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om innertemperaturer > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Tina smördegen, men den skall vara kylskåpskall när den används.
  2. Sätt ugnen på 225°C. Putsa bort senor och hinnor från filén. Salta och peppra köttet.
  3. Bryn köttet i smör runt om i en stekpanna. Pensla med senap. Låt kallna.
  4. Svampröra: Hacka champinjoner och lök. Lägg ner det i en kastrull och koka ur vätskan (stek till svampen inte avger någon vätska). Tillsätt smör, timjan, salt och peppar. Fräs cirka 5 minuter. Dra av från värmen och rör ner färskosten. Låt kallna.
  5. Inbakning: Ta ut degen från kylen och rulla ut den. Fördela ut svampröran. Lägg på köttet och rulla ihop. Knyt ihop degen med lite vatten. Pensla ovansidan med ägg.
  6. Tillaga köttet i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills köttet har en kärntemperatur på 54°C.
  7. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.
  8. Tillbehör: Tillaga under tiden tillbehör, förslagsvis hasselbackspotatis, sallad och skysås. Se separata recept via länk nedan.

Kockens kommentar

Populär rätt i Sverige på 1960- och 70-talet. Engelsk motsvarighet till inbakad oxfilé kallas Beef Wellington. Se dito recept. I stället för att baka in hel bit oxfilé kan man skära köttet i portionsbitar, bryna dem och sedan klä in varje bit för sig med smördeg. Se film, klicka på ingrediens > Oxfilé.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.


Passar till

Mannerströms enkla rödvinssås

Hasselbackspotatis

Jämför: Beef Wellington

Blixtsmördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem