Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om innertemperaturer >

 

 

Om inbakning >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 757

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3028 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 16%

Fett: 13%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 371 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om innertemperaturer > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

...

Skapat av
Anna, Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Tina smördegen i god tid, men förvara i kylskåp. Den skall vara kylskåpskall inför tillagning.
  2. Oxfilé: Köttbiten bör vara från filéns mittparti och så jämntjock som möjligt. Putsa köttet rent från hinnor. Klappa eller rulla in salt och peppar.
  3. Hetta upp matolja på hög värme och bryn köttet runt om till fin yta, även kortändan. Det skall fräsa ordentligt under stekprocessen.
  4. Ta ur köttbiten och pensla med dijonsenap. Ställ åt sidan och låt kallna.
  5. Fyllning: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och finhacka champinjoner. Fräs svampen i torr panna tills all vätska har kokat bort. Tillsätt smör och löken. Fräs tills löken har blivit mjuk.
  6. Tillsätt grädde. Låt koka in. Strö eventuellt över lite stärkelsemjöl, blandningen skall vara ganska fast. Låt kallna. (Arla använder färskost i stället för grädde, se recept > Inbakad oxfilé).
  7. Alternativ fyllning: Gordon Ramsey väljer att mixa fyllning utan grädde och sedan torrsteka den, vilket ger fastare fyllning. Se film på sida > Så lagas oxfilé.
  8. Sätt ugnen på 200°C. Ställ in den ugsfasta form eller plåt du tänker använda till filén.
  9. Inbakning: Dra ut ett ark plastfilm. Lägg parmaskinka omlott. Vrid några varv med pepparkvarnen över. Bred ut svampfyllningen ovanpå. Lägg oxfilén på mitten. Rulla ihop till en fast "korv". Vrid ihop plaständarna och rulla köttet jämn. Lägg gärna i kylskåp 15 minuter för att stabilisera (se Gordon Ramsays film).
  10. Rulla ut kylskåpskall smördegen på mjölat bord. Ta ut köttpaketet och ta bort plastfilmen. Lägg den på smördegen. Rulla ihop. Skär bort degöverflöd och limma ihop kanterna med äggula. Nyp ihop ändarna. Lägg in i kylskåpet i 5 minuter.
  11. Ta ut och pensla ytan med äggula. Snitta ytan och toppa med lite flingsalt.
  12. Baka: Stick in en termometer till mitten av köttet. Lägg rullen på den heta ugnsplåten. Baka i ugn till kärntemperatur 60°C. Det tar cirka en halvtimme.
  13. Låt köttet vila minst 10 minuter innan det skärs upp.
  14. Servera med en god sås och sallad.

Kockens kommentar

Rätten är troligen uppkallad efter lord Wellington, vinnaren av slaget vid Waterloo, något som förnekas av kända kockar. Wellington var nämligen ointresserad av mat. Beef Wellington var en av Richard Nixons favoriträtter. Denna rätt benämns "Inbakad oxfilé" i Sverige. Se dito.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Alternativ

Inbakad oxfilé

Blixtsmördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem