Smulpaj - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar (6/paj): 6

Om mördeg >

 

 

Om smulpaj >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Smulpaj - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 241

Kcal / portion: 541

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3247 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 14%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 225 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om mördeg > Äts ej

Om smulpaj > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör och blanda med händerna till en grynig massa. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
  2. Sätt ugnen på 200-225°C.
  3. Fyllning: Frukt skalas och skivas. Blanda frukten eller bären med socker och potatismjöl. Öka mängden potatismjöl om fyllningen är fuktig, särskilt om frysta bär används.
  4. Förgrädda: Fyllningen kan förgräddas 5-10 minuter i pajform för att mjuka upp frukt eller för att torka ut extra blöt fyllning.
  5. Paj: Lägg fyllningen i smörad ugnssäker form. Strö pajdegen över. Man kan också lägga en del av smuldegen i botten eller blanda frukt med deg.
  6. Grädda mitt i ugn, tills smuldegen fått fin färg. 25-30 minuter i 200°C, eller 20-25 minuter 225°C.
  7. Servera pajen varm eller kall, gärna med vispad grädde eller vaniljsås till. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.

Kockens kommentar

Sockermängden varieras enligt egen smak och beroende på fyllningen. Smulpajsdeg kan tillredas utan havregryn, som då ersätts med vetemjöl eller andra mjölsorter. Man kan blanda smuldegen med fyllningen, eller trycka ut degen i formen och lägga bären ovanpå, vilket är det vanliga sättet när man gör en traditionell bärpaj med pajdeg. Potatismjöl behövs för saftiga bär för att torka ur fukten. Läs mer > Om smulpaj.

Alternativ

Smulpaj med rabarber

Smulpaj med bär

Smulpaj med äpple

Hemlagad vaniljkräm

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem