Pannstekt njurtapp
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så lagas njurtapp >

 

 

Så pannsteks biff >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Pannstekt njurtapp

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1057 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 9%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 148 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas njurtapp > Äts ej

Så pannsteks biff > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på Ed´s Kitchen" under bilden.

  1. Ansa: Putsa köttet fritt från hinnor och fett. Mitt i köttet längsmed finns en seg sena som lämpligen tas bort före tillagningen, eller så får den vara kvar som i filmen. Skölj och torka av köttet. Se film putsning på > Så lagas njurtapp.
  2. Temperera: Låt helst köttet lufta och bli tempererat till 15-18°C. Det tar cirka 2 timmar.
  3. Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
  4. Torka av köttytan är viktigare än att temperera. Fukt ger kokeffekt i stället för fin stekyta. Stick in en stektermometer.
  5. Smaksätt: Salta köttet innan stekning på båda sidor, men inte i förväg. Salt drar ut fukt på ytan. Andra värmetåliga kryddor som mejram kan ingå. Peppar och andra värmekänsliga kryddor tillsätts när köttet stekt klart.
  6. Stek: Hetta upp en stekpanna, gärna en grillpanna, på högsta värme. Pensla kött och panna med neutral olja. Bryn köttet 4 minuter på var sida till fin yta utan att bränna. Har man grillpanna vrids köttet en gång på var sida för att få fint grillmönster.
  7. Efterstek: Sänk värmen till medellåg värme. Lägg på lock och låt steka klart till önskad kärntemperatur (se nedan). I filmen = 55°C. Alternativt ställ in pannan i ugn 175°C tills klart.
  8. Alternativ stekning: Stek köttet i panna på var sida till fint brynt yta. Vänd steken sedan varje halvminut till klart. Jämför > Så pannsteks biff.
  9. Vila: Ta ur köttet och låt vila i 20-30 minuter utan att täcka över. 10 minuter som anges i filmen räcker inte för att stabilisera köttsaften, vilket framgår tydligt.
  10. Servera: Skär upp köttet tvärs fibrerna.

Kockens kommentar

Njurtapp är en tämligen okänd muskel på oxen. En smakrik god köttbit. Den har inget med njure att göra annat än att den sitter intill njuren (läs mer > klicka på ingrediensen). En kärntemperatur på 63°C passar de flesta.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.

Passar till

Aromsmör

Choronsås

Rotsellerisallad

Stekt grön sparris

Stekt svamp

Hassebackspotatis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem