Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 8

 

Kockskolan:

 

Geléprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Dulce de membrillo, quince cheese, quince paste, kvittenmarmelad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 16

Recept: 1825 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 101 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Geléprov > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "membrillo" under bilden ovan. I filmreceptet, som avviker lite från receptet nedan, behövs en matberedare.

  1. Ansa: Tvätta frukten. Gnid bort ludd på skalet med en trasa. Alternativt skala frukten, men mycket av smaken sitter i skalet. Ta bort kärnhuset och skär fruktköttet i mindre bitar. Det mörknar snabbt vilket inte gör något. Väg fruktköttet.
  2. Tillval: Skal och kärnhus kan kokas och spadet användas som extra smaksättare. 
  3. Koka: Lägg fruktköttet i en kastrull med lika viktmängd socker och en lite skvätt vatten. Frukten avger vätska under kokningen. Tillsätt eventuella smaksättare. Koka på svag värme tills mjuk. Rör om regelbundet så att massan inte klumpar sig eller bränns vid. Mixa till fin puré.
  4. Gul marmelad: Låt sjuda på svag värme tills massan antar gyllenbrun färg.
  5. Röd marmelad: Koka ytterligare tills glansigt röd och lagom konsistens.
  6. Konsistens: Den färdiga massan skall vara bredbar. Är den för blöt kokas den längre. För gul marmelad silas massan, kokas den längre blir den röd. Gör geléprov (läs mer > Geléprov).
  7. Förvaring: Häll massan i pappersinklädd eller smörad form/formar. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan i kylskåp för att stelna och bli skivbar. Hållbar i minst tre månader i kylen. Kan också frysas.

Kockens kommentar

Kvitten är en klassisk frukt som de gamla grekerna kokade med honung varvid massan stelnade. De döpte frukten till melimclon (honungsfrukt). Portugiserna döpte frukten till marmelo och marmeladen till marmelada. Därav namnet marmelad. I bland annat England användes marmeladen till ost och döpte därför marmeladen till quince cheese (kvittenost). Frukten som har blekgult fruktkött skiftar färg vid kokning med socker. Först blir den gyllengul, sedan orange och till sist glansigt vinröd. Läs mer > Klicka på ingrediensen.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem