Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vårt Hems Stora Kokbok

 

 

Så bräseras nötstek >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 165

Kcal / portion: 985

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3941 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 6%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 596 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej

Så bräseras nötstek > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Till stek bör man alltid använda kött som hängt 4-14 dagar, beroende på årstid och köttslag (vilket gäller för dagens stekar köpt i butik).
  2. Köttet tvättas och torkas väl, befrias från hinnor och en del av fettet om det är mycket fett.
  3. Späcka: Är köttet magert späckas det (läs mer > Så späckar man).
  4. Bryna: Köttet gnides in med salt och peppar. Grytan upphettas, och däri brynes smöret. Köttet lägges i och brynes väl på alla sidor. Under bryningen vändes det med två träskedar.
  5. Då köttet blivit väl brynt, spädes det med kokande vatten eller buljong och kryddorna tillsättes (locket läggs på). Steken öses ofta under stekningen med sin sky, vändes ett par gånger. Det blir i annat fall lätt hårt och torrt.
  6. Stektid: För stek på 2 kilo, beräknas omkring 1,5-2 timmars stektid (~50 min/kg). Man räknar stektiden från det att man börjar späda steken. För en stek på 4 kilo, beräknas 2,5-3 timmars stektid (~40 min/kg). Se kommentar nedan.
  7. Sås: Den sky som bildas i grytan, silas, skummas (fettet), avsmakas och serveras antingen som sådan den är eller som avredd steksås.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok utgiven 1933 (med Kockskolans kommentarer inom parentes). En av de bästa svenska kokböcker som finns, om än lite ålderdomlig. Bilden är från "Kryddburken" en hemsida som kan rekommenderas (klicka på dito under bilden för att komma till deras recept). Läs mer > Så bräseras nötstek.

Alternativ

Nötstek i ugn tillagad på klassiskt vis

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem