Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Så bräseras nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 679

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5434 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 571 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så bräseras nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (2 tim 20 min )

  1. Förbered: Putsa köttet rent från hinnor. Torka av fukt. Bind ihop steken med bindgarn till rund form. Olja in köttet och salta.
  2. Bryna: Hetta upp en gryta med olja/smör på högsta värme. Bryn steken runt om. Ta ur köttet och stick in en stektermometer.
  3. Skala och grovskär löken. Lägg det i grytan och låt det fräsa ett par minuter på svag värme. Lägg tillbaka steken. Tillsätt ansjovis med spad, sirap, ättika, lagerblad, krydd- och vitpepparkorn, samt vatten och fond upp till 1/3-del av steken.
  4. Bräsera: Lägg på locket och låt sjuda på svag värme tills mört. Innertemperatur 60-70°C. Cirka 1,5 timme för stek på 1-1,5 kilo och 3-3,5 timmar för en 4-kilosstek. Prova med sticka som skall gå igenom utan större motstånd. Vänd steken efter halva tiden och ös den några gånger med skyn. Tillsätt mer vätska vid behov.
  5. Ta upp steken och låt vila i 30 minuter.
  6. Tillbehör: Skala morötter och potatis under tiden. Ansa brysselkål. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka morötter och brysselkål i lättsalt vatten i 5-10 minuter.
  7. Sås: Sila ner steksky i en kastrull (3 dl för 4 portioner). Tillsätt vatten vid behov. Mosa ansjovis och tillsätt. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt stärkelsemjöl för tjockare sås. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med köttfond och kryddor.
  8. Servera: Skär upp köttet i tunna skivor och servera med tillbehör, inlagd gurka eller gelé.

Kockens kommentar

Slottstek var förr klassisk finmat på söndagar. För elegantare sås, smaksätt med portvin eller sherry. Alternativa tillbehör är potatisgratäng, klyftpotatis eller hasselbackspotatis (som på bilden). Helstekt lök passar till (läggs i ugnen den sista halvtimmen), Klassiskt tillbehör är heminlagd ättiksgurka (som måste tillredas en dag eller två i förväg). Se recept nedan. Inte oväntat kan man bli serverad slottsstek på slottscaféet vid anrika Skokloster, en lagom dagsutflykt från Stockholm. 

Alternativa tillbehör

Potatisgratäng

Klyftpotatis

Hasselbackspotatis

Heminlagd ättiskgurka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem