Köttfärs - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Om köttfärsrätter >

 

 

Om ugnslagad köttfärs >

 

 

Om panad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Köttfärs - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 210

Kcal / portion: 461

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1842 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 18%

Fett: 13%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 219 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om ugnslagad köttfärs > Äts ej

Om panad > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Blanda ströbröd med knappt dubbla mängden mjölk, grädde eller vatten och låt svälla i 5 minuter. Smeten skall vara halvfast. Man kan också använda rivet vitt bröd, havregryn eller kokt mosad potatis. I vissa recept ingår inte dessa ingredienser, men den färdiga färsen blir då ganska hård och stum.
  2. Finhacka lök. Den kan med fördel först stekas glansig på svag värme vilket gör den mjukare, mildare och sötaktig, men rå lök fungerar också.
  3. Tillsätt köttfärs, lök, ägg, salt, peppar och eventuellt andra smaksättare till exempel, senap, HP-sås eller chili för kraftfullare smak.
  4. Arbeta färsen smidig, gärna i matberedare. Tillsätt mer vätska eller ströbröd till lagom konsistens. För att forma köttbullar och biffar skall färsen vara ganska fast. Skall färsen användas till gotländsk fårsmäcka skall den vara ganska lös. Forma runda små bullar, plattrunda tjocka biffar eller en avlång stor limpa. Köttfärsen används också i pajer och gratänger.
  5. Hetta upp matfett i stekpanna på medelhög värme. Lägg i och stek tills genomstekt med fin yta runtom. Köttfärslimpa läggs i smord form och ugnssteks i 175°C.
  6. Stektid varierar beroende på köttstorlek och önskad genomstekning. Nöt- och lammfärs kan vara lättstekt, medan bland- och fläskfärs skall vara väl genomstekt. Riktvärden:

    Köttbullar 5-8 minuter under omrörning.
    Biffar 3-5 minuter på var sida.
    Limpa i ugn knappt en timme.
    Paj 30-60 minuter.

Kockens kommentar

Köttfärs är antingen malt av kalv, nöt, lamm, gris eller viltkött. Även kyckling- och kalkon­färs förekommer. Blandfärs består av 50-70% nötfärs och 50-30% fläskfärs. Köttfärs är en ömtålig färskvara. Den bör tillagas samma dag som den är mald. Förvaras kallt.

Panad är en deg som används för att binda samman quenellfärs. Läs mer > Panad.

Passar till

Köttbullar

Pannbiff

Gotländsk fårsmäcka

Köttfärslimpa

Köttfärspaj

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem