Hallon- och vinbärssylt
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Deciliter: 12

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hallon- och vinbärssylt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 242

GBR (GI) / port: 13

Recept: 2908 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 144 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

...

Skapat av
Anne, Kockskolan

Tillagning (20 min )

Detta är en blandning av fasta och blöta bär (läs mer > Om sylt), varvid man lämpligen först kokar de fasta vinbären med  lite vatten en kort stund och därefter tillsätter de blöta hallonen och socker. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.

Klassisk tillagning av lätt omogna bär:

För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av fasta bär.

  1. Rensa och rengör bären i balja med vatten.
  2. Koka: Lägg vinbär och vatten i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta. När sylten kokat upp tillsätts hallon, juice av citron och socker rörs ner. Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme utan att röra om. Rucka i stället på kastrullen några gånger.
  3. Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
  4. Tillsatser: Eventuella tillsatser som pektin och konserverings­medel rörs ut med lite kokt sylt och tillsätts.
  5. Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint.
  6. Förvara sylten svalt och mörkt, gärna i kylskåpet.

Tillagning av mogna bär med syltsocker:

  1. Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Varva bär och socker i en kastrull. Tillsätt citron.
  2. Koka upp sakta och låt sedan småkoka i 5 minuter. Skumma noga.
  3. Häll upp sylten i varma och väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Kockens kommentar

För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserverings­medel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserverings­medel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserverings­medel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Läs mer > Om sylt.

Tillsatt

          Sockermängd

(minst) 

Vikt-

 Normtal

vatten/kg

g/kg bär

dl/L bär

dl/kg bär

andel

Blöta bär *)

0 dl

500 g

2,5 dl

5,5 dl

33%

Fasta bär *)

2 dl

600 g

3,5 dl

6,5 dl

33%

*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
 

Referensrecept

Grundrecept sylt av fasta bär

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem