Björnbärssylt
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Deciliter: 12

Kockskolan:

 

Om sylt >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Björnbärssylt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 179

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2534 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 118 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om sylt > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (20 min )

Björnbär är ett så kallat blött bär (läs mer > Om sylt), som kokas utan vatten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av blöta bär.

  1. Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Blanda/skikta bär och socker i en kastrull.  Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig". 
  2. Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
  3. Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
  4. För längre hållbarhet: Lös konserveringsmedel i lite het sylt och rör ner detta i kastrullen.
  5. För fastare sylt: Tillsätt pektin enligt anvisning på förpackningen.
  6. Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint.
  7. Sylten passar bra att servera till efterrätter och pannkakor.

Kockens kommentar

För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserverings­medel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserverings­medel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserverings­medel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Läs mer > Om sylt.

 

Tillsatt

          Sockermängd

(minst) 

Vikt-

 Normtal

vatten/kg

g/kg bär

dl/L bär

dl/kg bär

andel

Blöta bär *)

0 dl

500 g

2,5 dl

5,5 dl

33%

Fasta bär *)

2 dl

600 g

3,5 dl

6,5 dl

33%

*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
 

Referensrecept

Grundrecept sylt av blöta bär

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem