Smulpajsdeg - Pâte crumble
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 497
Kcal / portion: 1668
GBR (GI) / port: 36
Recept: 1668 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 31%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Deg: Blanda mjöl, gryn och socker i en bunke. Tillsätt smör och blanda med händerna till en grynig massa. I matberedare används kniven och kallt smör. Låt degen ligga i kylskåp i avvaktan på användning.
- Fyllning: Vanligtvis används bär eller frukt, till exempel äppelklyftor, som fyllning i smulpaj. Fyllningen läggs i botten på en smörad ugnssäker form och smulpajsdegen strös över.
- Grädda 20-30 minuter mitt i ugn på 200-225°C tills smuldegen fått fin färg.
Kockens kommentar
Sockermängden varieras enligt egen smak och beroende på fyllningen. Fördelning havregryn/vetemjöl kan ökas till lika delar (1,5/1,5 dl). Smulpajsdeg kan också tillredas utan havregryn, som då ersätts med vetemjöl eller andra mjölsorter. Smulpaj med havregryn är lite av en svensk specialitet, eftersom havre främst odlas i nordligare trakter. I Frankrike består en Pâte crumble vanligen av 3 dl vetemjöl, ofta med inblandning av mandelmjöl, 100 gram smör och 1 dl strösocker. Läs mer > Om smulpaj.