Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebotten
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal tårtbottnar: 3

Om tårtbottnar >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

Om tårtor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Vanlig svensk sockerkaksbotten, rulltårtebotten

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 317

Kcal / portion: 678

GBR (GI) / port: 31

Recept: 2035 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 55%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 214 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om tårtbottnar > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Om tårtor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 15 min )

Se film, klicka på "Hemfixarna" under bilden ovan.  

  1. Förvärm ugnen på 175°C.
  2. Smält smör och låt svalna. Smörj och ströbröa en springform, eller klä in formen med bakplåts­papper så är det ingen risk att smeten fastnar i formen (se filmen). För rulltårta breds smeten ut jämnt på ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Smaksätt enligt eget önskemål. Vanilj är vanlig smaksättare. Lite citronjuice och rivet citronskal ger pikant smak. Kakaopulver om så önskas. Byt i så fall ut 1/3-del av mjölet med kakaopulver.
  4. Smet: Vispa ägg och socker ordentligt tills blekgult och pösigt. Tillsätt smör och sikta ner mjölet med bakpulver, samt eventuella smaksättare. Vänd ner (blanda) till en jämn smet (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten i formen (eller på plåt och jämna till med tårtpalett).
  5. Grädda: Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen. Grädda i cirka 40 minuter, rulltårtekaka ~25 minuter. Känn med sticka att den är helt torr.
  6. Ta ut och låt svalna uppochner på bakplåtspapper så blir båda sidor platt. Ta bort ugnspappret. Låt kallna, helst över natt, innan tårtkakan skärs i 2 eller 3 tårtbottnar.
  7. Förvara: Kakan kan sparas torrt och övertäckt i några dagar. Kan frysas i 3 månader.

Kockens kommentar

Sockerkaksbotten kan i princip bakas på lite olika sätt utifrån hur ägg vispas. a) hela ägg vispas samman som i detta recept, b) hela ägg vispas samman över värme (genoise-anslag), c) äggula och vita vispas var för sig (chiffon-anslag). "Anslag" = tårtbotten på bagarspråk. Läs mer > Om tårtbottnar.

Konditorer, till exempel konditormästaren Jan Heed, brukar föredra genoise-anslag eller någon annan sponge-cakevariant som chiffon-anslag. Sådan kaka fungerar bättre att rullas till rulltårta och tål bättre fukt i tårtor. Varianter med mandelmjöl är Jaconde-anslag och  Dacquoise-anslag. Se recept via länk nedan.

Glutenfri sockerkaka: Byt ut vetemjölet till potatismjöl. Kakan blir lite smuligare men är ok till tårtbotten. Däremot svår att rulla till rulltårta. Välj i så fall genoise-anslag (med potatismjöl).

Alternativ

Chiffon-anslag

Genoise-anslag

Jaconde-anslag

Dacquoise-anslag

Vanlig sockerkakstårta

Sponge Cake, tvättsvampssockerkaka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem