Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

Matkvarn >

 

 

Passervagga >

 

 

Om marmelad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Apple butter, amerikansk äppelmarmelad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 163

GBR (GI) / port: 12

Recept: 1627 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 36%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 106 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Matkvarn > Äts ej

Passervagga > Äts ej

Om marmelad > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Baking a Moment" under bilden ovan. Filmreceptet som är enklare avviker från detta recept, se kommentar.

  1. Förbered: Skär bort bruna fläckar och skär äpple i fjärdedelar (med skal och kärnhus). Lägg i en bredbottnad stekkastrull (tjockbottnad). Tillsätt äppelcidervinäger och vatten (eller äppelcider, se kommentar). 
  2. Koka upp, sänk värmen och låt sedan småkoka tills äpplena är mjuka i cirka 20 minuter. Ta av från värmen.
  3. Passera: Pressa moset genom en passervagga, sil eller hushållskvarn (matkvarn). Mixa om finare konsistens önskas. Lägg tillbaka i kastrull.
  4. Tillsätt socker, kanel, kryddnejlika och lite salt, samt kryddpeppar om så önskas. Riv citronskal och pressa citron. Rör om och smaka av. 
  5. Koka upp och låt sedan småkoka på medellåg värme utan lock till brun färg och lagom konsistens vilket tar 1-2 timmar. Testa på en kylskåpskall tallrik. Rör om regelbundet så att marmeladen inte bränns vid i botten av kastrullen.
  6. Häll upp i rengjorda, sterila burkar med lock. Fyll ända upp till kanten, sätt på lock och vänd upp och ner på burken. Låt svalna. Läs mer > Om marmelad.

Kockens kommentar

Äppelmarmelad är ett alternativ till äppelmos och ett bra sätt att ta hand om fallfrukt och  överskott av äpplen. I filmen skalas äpplena och kärnhuset tas bort, men mycket av smaken och pektin försvinner därvid (läs mer > Pektin). I filmen används äppelcider i stället för vinäger och vatten vilket är ett bra alternativ.

Kokäpplen är äppelsorter som lämpar sig extra bra till mos och gelé, till exempel sommaräpplen. De är extra syrliga och blir mjuka vid tillagning. Vissa dessert­äpplen som Golden Delisious, Granny Smith och Gravensteiner kan också användas. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Vattenreduktion: För att omvandla den kokta äppelmassan till kladdig marmelad måste merparten av vätskan kokas bort, förångas. Anges i receptet för att få korrekt mängdberäkning och korrekta näringsvärden vilket sker automatiskt. Läs mer > Om vattenreduktion.

Alternativ

Äppelmos

Brun eller ljus färsk äppelmos

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem