Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal deciliter: 36

Så skummar man >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Glasshistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk apelsinmarmelad, GB-gubbens apelsinmarmelad med citron

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 262

GBR (GI) / port: 19

Recept: 9444 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 123 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skummar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Glasshistoria > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim )

Detta är ett typiskt 1950-talsrecept med stora kok och många burkar i skafferiet (10 st). I sylt och marmelad tillsattes stabiliserings- och konserveringsmedel för hållbarhetens skull. Numera gör man oftast mindre satser för närtidskonsumtion, vilket är enklare och går snabbare. Se recept > Enkel apelsinmarmelad med hela skal.

  1. Apelsinerna och citronerna tvättas, torkas och skalas. Väg fruktblandningen och mät upp socker med 4/5-delar av fruktblandningens vikt.
  2. Skalen får koka i vatten tills de äro alldeles mjuka.
  3. Under tiden skäres frukten i så tunna skivor som möjligt, varvid alla kärnor borttagas.
  4. De kokta skalen spolas med kallt vatten, det vita skäres bort och skalen skäres i mycket tunna skivor eller strimlas.
  5. Frukt, skal och vatten blandas. Därefter får fruktmassan koka utan lock i 1 timme och får sedan stå till följande dag.
  6. Dag 2 tillsättes det uppvägda sockret. Jag har tagit ett ½ paket "Melatin" bindemedel blandat med socker innan det blandas i marmeladen, i synnerhet om man fått mycket saftiga apelsiner. Marmeladen får koka utan lock ungefär 1 timme.
  7. Då marmeladen svalnat något och eventuellt skum avlägsnats, uppöses den i burkar. Av denna sats blir det drygt 3 liter marmelad.

Kockens kommentar

Läs mer > Om marmelad.

GB-gubben: Eric Wilhelm Hanner startade GB-glass (Glace­bolaget AB) 1935 och var dess VD fram till sin pension 1973. Då stod GB för 60% av marknaden i Sverige (läs mer > Glasshistoria). Han tyckte också om apelsinmarmelad som han lagade själv. Läs mer > Om marmelad.

Vattenreduktion = avdunstat vatten (läs mer > Om Vattenreduktion). I receptet ingår 1 liter vatten vilket kräver ett par timmars koktid för koncentra massan. I receptet nedan ingår mindre andel vatten som kokar bort på cirka 15 minuter.

Alternativ

Marmelad grundrecept

Enkel apelsinmarmelad med hela skal

Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem