Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal deciliter: 5

Pektinprov >

 

 

Apelsinpress

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Orange marmelade, klassisk engelsk apelsinmarmelad med skal

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 380

GBR (GI) / port: 50

Recept: 1898 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 90%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 102 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Pektinprov > Äts ej

Apelsinpress Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "orange marmelade" under bilden. I filmen används stora indiska mandariner av den indiska sorten Kinnow. Den är färgstarkare och sötare än vanliga apelsiner. I filmen pressas frukten och fruktköttet skrapas ut. Därefter skärs vitt fruktkött bort och rött skal används i sylten, vilket är en ganska arbetsam metod. Receptet nedan ger samma resultat, men är betydligt enklare.

  1. Skal: Skala 1/3-del eller hälften av apelsinerna med osthyvel. Finstrimla skalen med vass kniv. Med fördel även citronenskal. Skal ger viss beska (vuxensmak) och kan utelämnas om man så vill.

    Skalen bör kokas i lite vatten för sig ½-1 timme för att mjukna (rekommenderas), eller kokas tillsamman med saften. Förutom att skalen mjuknar riskerar man inte att skalen, som sjunker till botten vid saftkokningen, bränns vid och förstör marmeladen.
  2. Saft: Halvera apelsinerna och pressa ut juicen så mycket det går i stor kastrull. Fyll till max hälften så att det inte skummar över.
  3. Väg upp saften och tillsätt samma vikt socker.
  4. Koka upp och rör om så att sockret löses upp. Låt koka häftigt på hög värme i cirka 15 minuter utan lock. Rör om emellanåt och ofta om skalen kokas med. Skalen sjunker till botten och riskerar att svartbrännas varvid marmeladen förstörs.
  5. Gör pektinprov efter 15 minuters kokning på en kylskåpskall tallrik (läs mer > Pektinprov). Om färdig marmelad blivit för lös kokas den om en stund. Är den för hård kokas den om med lite extra vatten tillsatt.
  6. Förvara: Låt svalna något och fyll på väl rengjorda burkar med lock. Fyll ända upp till kanten och förslut.

Kockens kommentar

En klassisk engelsk apelsinmarmelad brukar vara ganska lös och innehåller apelsinskal skuret i smala remsor vilket ger lite beska som balanserar den höga sötman i marmeladen. Traditionellt används sevillaapelsiner vilka är sur-beska (läs mer > Sevilla­apelsiner). För ett enklare recept se recept > Klassisk eller enkel snabb citrusmarmelad.

Vattenreduktion = den mängd vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.
 

Alternativ

Marmelad grundrecept

Klassisk eller enkel snabb citrusmarmelad

GB-gubbens apelsinmarmelad

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem