Tjälknöl på hjort
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

 

Kockskolan:

 

Om tjälknöl >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tjälknöl på hjort

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 696

GBR (GI) / port: 11

Recept: 4178 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 452 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om tjälknöl > Äts ej

...

Skapat av
Äleby Gård

Tillagning (8 tim + 5 tim )

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Ställ in i ugn.
  3. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter några timmar. Låt köttet stå tills termometern visar 57°C, efter totalt cirka 7 timmar.
  4. Lag: Krossa enbär. Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.
  5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Se till att lagen täcker köttet, använd en tyngd vid behov. Eller så kan man lägga köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och försluta påsen.
  6. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt.
  7. Klyftotatis: Sätt ugnen på 225°C.
  8. Skrubba potatisen och avlägsna fula fläckar, men behåll i övrigt skalen. Skär i klyftor. Lägg på ugnsplåt eller i ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt eller örtkrydda. Stek mitt i ugnen i  20-30 minuter till fin gyllenbrun färg. Rör om någon gång.
  9. Sallad: Förbered sallad.
  10. Svamp: Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp stekpanna och torrstek svampen tills den inte längre avger fukt i pannan. Tillsätt smör och stek den tills den fått lite färg. Rör om. Salta.
  11. Skär köttet i tunna skivor. Servera.

Kockens kommentar

Tjälknöl är ett klassiskt norrländskt sätt att tillreda stekar, som förr benämndes tjälknul (läs mer > Om tjälknul). Det går lika bra att använda rostbiff, fransyska eller innanlår från både hjort och älg. Se recept > Tjälknöl grundrecept.

Stekgrad: Den låga ugnstemperaturen ger saftigt kött som är jämnt genomstekt. Köttet blir även mört om det välsteks. Stektider:


 Tjälknöl norm

Rosaröd

Medium rosa

Välstekt

 Kärntemperatur

55°C

60°C

65°C

 Ugn 75°C

5 tim/kg

6 tim/kg

7 tim/kg

 Ugn 100°C

4 tim/kg

5 tim/kg

6 tim/kg

Preliminär skattning av Kockskolan på begränsat underlag.


Alternativ

Potatisgratäng

Rödvinssås

Aioli

Tjälknöl grundrecept

Whiskymarinarad tjälknul

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem