Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 165
Kcal / portion: 985
GBR (GI) / port: 0
Recept: 3941 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 6%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej
Så bräseras nötstek > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Till stek bör man alltid använda kött som hängt 4-14 dagar, beroende på årstid och köttslag (vilket gäller för dagens stekar köpt i butik).
- Köttet tvättas och torkas väl, befrias från hinnor och en del av fettet om det är mycket fett.
- Späcka: Är köttet magert späckas det (läs mer > Så späckar man).
- Bryna: Köttet gnides in med salt och peppar. Grytan upphettas, och däri brynes smöret. Köttet lägges i och brynes väl på alla sidor. Under bryningen vändes det med två träskedar.
- Då köttet blivit väl brynt, spädes det med kokande vatten eller buljong och kryddorna tillsättes (locket läggs på). Steken öses ofta under stekningen med sin sky, vändes ett par gånger. Det blir i annat fall lätt hårt och torrt.
- Stektid: För stek på 2 kilo, beräknas omkring 1,5-2 timmars stektid (~50 min/kg). Man räknar stektiden från det att man börjar späda steken. För en stek på 4 kilo, beräknas 2,5-3 timmars stektid (~40 min/kg). Se kommentar nedan.
- Sås: Den sky som bildas i grytan, silas, skummas (fettet), avsmakas och serveras antingen som sådan den är eller som avredd steksås.