Klassisk kokt porterstek
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Så skummar man >

 

 

Så kokas steken >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk kokt porterstek

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 172

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4373 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 9%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 425 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skummar man > Äts ej

Så kokas steken > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

...

Skapat av
Anna, Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Förbered: Bind ihop köttet med bindgarn till en rundad stek. Sätt i en stektermometer. Skala och klyfta lök.
  2. Skumma: Ta fram en kastrull där köttet ligger trångt. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Häll bort vattnet, skölj av steken och skölj ur kastrullen.
  3. Koka: Lägg tillbaka steken, tillsätt öl, saft, soja, lök och kryddor. Fyll på med vatten vid behov. Om det inte täcker helt så gör det inte så mycket, men köttet bör då vändas några gånger under koktiden.
  4. Koka upp på nytt. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 50 minuter per kilo till 60-70°C innertemperatur. Känn med stekgaffel eller tjock trästicka att det är mört.
  5. Ta av kastrullen från plattan. Låt steken ligga kvar i sitt spad i 20-30 minuter utan att täcka över.
  6. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
  7. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockerärter strax före servering och koka dem ett par minuter. Häll av vattnet i en sil.
  8. Sås: Sila och mät upp kokspad. Vispa ut mjöl i avsvalnat kokspad eller grädde och vispa ner i kokspadet. Koka upp och låt småkoka 3-5 minuter så att såsen tjocknar. Späd med spad vid behov. Smaka av med kryddor och oxfond.
  9. Servera stek med potatis, sockerärter och sås.

Kockens kommentar

Smaksättning varierar i olika recept, vilket kan vara vitlök, portvin, vitpepparkorn, oregano och persilja. Andra passande tillbehör kan vara kokt brysselkål, lättkokta morötter, svart vinbärsgelé och pressad potatis. Läs mer > Så kokas nötstek.

Porterstek är ett svenskt begrepp för denna rätt som smaksatts med porteröl. I Englands är "a porterhouse" = värdshus eller pub som säljer porter. Porterhouse steak = T-benstek. Läs mer, klicka på ingrediens Porter.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem