Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så kokas steken >

 

 

Så skummar man >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kokt rimmad oxbringa med rotmos

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 728

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2913 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 8%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 516 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas steken > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (30 min + 3 tim )

  1. Oxbringa: Skölj bringan ordentligt. Lägg köttet i rymlig gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och skumma av väl (ta bort skum med hålslev).
  3. Skala och grovskär under tiden lök och morötter. Tillsätt dem och vitpepparkorn i grytan. Inget salt eftersom köttet redan är salt.
  4. Låt köttet sjuda (lättkoka) under lock i 2-3 timmar tills det nästan faller isär.
  5. Rotmos: Skala kålrot, skär i mindre bitar. Täck med spad från oxbringan eller med vatten och oxfondstärning. Låt sjuda i 30 minuter under lock. 
  6. Skala potatis och morot. Skär i mindre bitar och tillsätt det till kålroten. Koka alltsammans i ytterligare en halvtimme tills mjukt.
  7. Riv pepparrot och skiva paprika. 
  8. Häll av överflödig vätska och passera moset genom en sikt/såll/purépress eller använd stavmixer. Tillsätt buljong från bringan vid behov för lösare konsistens. Rör ner några klickar smör och smaka av med salt, mald vitpeppar och eventuellt med mald kryddpeppar.
  9. Servera: Skär upp köttet och servera med hett mos, nyriven pepparrot och skivad paprika. 

Kockens kommentar

Är köttet hemrimmat i lake bör det ligga i rikligt med vatten 2-3 timmar innan tillagning för att salta ur. Byt vattnet ett par gånger. Kokt rimmad oxbringa i sitt spad kan sparas i kylskåp i upp till en vecka. Det kan sedan ätas kall, eller skivat och uppvärmt i sitt spad. Se recept > Salta biten med impotatis (länk nedan). Av kokt rimmad oxbringa med spad kan man också göra en enkelt en mustig köttsoppa. Se recept > Salta bitens köttsoppa. Förr brukade man lägga köttet under press i 1-7 dygn på svalt ställe. Då blir det lättare att skiva.

Om man lägger den färdiglagade oxbringan i press 1-7 dygn blir den lättare att skära. Lägg en uppochnervänd flat tallrik på köttet i grytan med spad. Lägg på en rengjord tyngd av något slag. Ställ i kylskåp på kallaste stället.

Alternativ

Rotsellerisallad

Pressad potatis

Recept: Salta biten

Recept: Salta bitens köttsoppa

Kokt oxbringa som restmat

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem