Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig smet dl: 5

Så friteras fågel >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 10

Recept: 669 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 1%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 88 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så friteras fågel > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (5 min )

  1. Blanda torra ingredienser väl, eller använd färdig tempuramix.
  2. Häll kallt vatten i kanna och kyl med isbitar.
  3. Precis innan fritering blandas mjöl med vatten till en lös soppa, lite slarvigt med chopsticks eller gaffel så att smärre mjölklumpar finns i smeten. 

Alternativ:

  • Sodavatten (iskall) kan användas i stället för vatten. Ger luftigare smet.
  • Vodka tillsatt i smeten ger fluffigare smet.

Kockens kommentar

Frityrsmeten passar till fritering av ömtåligare varor som fisk, skaldjur och grönsaker.

Klassisk tempuramet består endast av mjöl (2 dl), iskallt vatten (2 dl) och ägg (1 st). Vetemjöl är glutenrikt och ger seg smet och skorpa om smeten får vila en stund. Kallt vatten och snabb användning av smeten motverkar detta. Därför blandar de japanska kockarna ofta smet i omgångar samtidigt som de tillreder maträtten. Mjöl och vatten blandas snabbt och lite slarvigt med chopsticks (pinnar), det skall vara lite klumpar kvar i smeten. Numera förekommer olika varianter med inblandning av stärkelsemjöl, bakpulver, äggvita i stället för helt ägg, sodavatten och vodka för att förbättra smetens egenskaper. Läs mer > Om frityrsmet.

Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtion­s­mängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall.

Mjöl

Ägg

Fett

 Normtal pâte ā frire

Yta cm˛

msk

styck

msk

 Åtgång för två sidor

100x2

1,9

-

0,7

 t.ex. strömming 

60x2

1,1

-

0,4

 t.ex. Schnitzel

120x2

2,3

-

0,8


Läs mer > Näringsberäkna panering.

Passar till

Klassisk tempura

Tempurasparris med citrondipp

Friterade grönsaker

Friterade räkor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem