Svart vinbärsmarmelad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 20

Pektinprov >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Om värmekonservering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Svart vinbärsmarmelad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 295

Kcal / portion: 310

GBR (GI) / port: 29

Recept: 6191 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 2%

Kolhydrater: 67%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 105 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Pektinprov > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Om värmekonservering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Titlis" under bilden ovan.

  1. Förbered: Lägg en liten tallrik i kylskåpet eller i kylen. Rensa bären fri från stjälkar och annat skräp. Rengör burkar med lock. Koka dem om marmeladen skall långtidsförvaras (läs mer > Om värmekonservering).
  2. Koka upp bär med vatten i en stor kastrull som inte fylls till mer än hälften. Låt sedan sjuda på svag värme utan lock i 40 minuter. Rör om emellanåt.
  3. Tillsätt socker och eventuella smaksättare. Låt koka upp och låt sedan koka häftigt i cirka 10 minuter. Akta så att det inte kokar över.
  4. Smaksättning: I filmen tillsätts en klick smör. Marmeladen kan smaksättas på olika sätt, till exempel med bryggt tevatten att koka bären i, en skvätt konjak eller annat enligt egen smak.
  5. Pektinprov: Sänk värmen och gör ett pektinprov. Koka i ytterligare 5 minuter om provet inte geleat sig (läs mer > Pektinprov).
  6. Häll marmeladen på väl rengjorda burkar. Fyll ända upp och förslut med lock. Marmeladen är god på smörgås, till filmjölk och flingor, eller som tillbehör till kött.

Kockens kommentar

Svarta vinbär kan kokas utan pektintillsats, särskilt om de är lätt omogna. Syltsocker är ett alternativ om bären är mycket mogna, varvid bär med socker kokas cirka 15 minuter innan pektinprov görs. Sådan marmelad blir lite klumpig eftersom bären inte kokar lika länge. Läs mer > Så kokas marmelad.

Vattenreduktion = den mängd vatten som förångas vid kokning. Läs mer > Om vattenreduktion.

Alternativ

Vinbärsgelé

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem