Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fonduegryta >

 

 

Om ostfondue >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fondue Bourguignonne, köttfondue från Bourgogne

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 2175

GBR (GI) / port: 8

Recept: 8700 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 16%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 1054 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Fonduegryta > Äts ej

Om ostfondue > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min )

Varning! Här handlar det om farligt het olja som är brandfarlig och kan skapa allvarliga brännskador. Hantera med stor försiktighet.

  1. Fonduegrytan bör vara av god kvalitet, med stabil ställning och med en väl dimensionerad värmekälla (läs mer > Fonduegryta).
  2. Fondueoljan bör vara neutral (raps-, majs-, jordnöts- eller sojaolja). Läs mer, klicka på ingrediens > Frityrolja.
  3. Kött: Bäst är att använda fint nötkött som filé, biff, rostbiff eller entrecote. Sämre kött bankas mört med klubba. Skär köttet i bitar cirka 4x4 centimeter. Lägg upp i portionsskålar.
  4. Tillbehör: Servera minst tre dippsåser enligt egen smak i separata skålar (se förslag nedan). Tillredning av egna såser här ej tidsberäknat. Skär gurka och morötter i stavar. Bryt sönder blomkål och broccoli i mindre buketter och förkoka dem några minuter. Skiva brödet. Ställ salt, peppar och tillbehören på bordet.
  5. Hetta upp oljan till cirka 180°C på spisen. Använd lämpligen en stektermometer för att kontrollera temperaturen och låt den följa med till bordet. Smaksätt gärna oljan med timjan och lagerblad under uppkoket, men ta bort innan servering. Tänd brännaren i fondueställningen och ställ dit grytan.

Kockens kommentar

Portionsmängden är väl tilltagen för att gäster föredrar olika tillbehör. Det innebär inte att alla äter upp allt. Som tillbehör i enskilda skålar passar diverse goda dippsåser som bearnaise, aioli, majonnäs, tzatziki, pepparrots-, barbeque- eller tomatsås/rhodeislandsås. Man kan använda färdiga dippmixer och blanda med gräddfil. Bra är också stavar av gurka och morot, pickles och chutney. Blomkålsbitar och broccoli som hastigt förkokts kan doppas i oljan. En mangosalsa är inte dumt. Kokt potatis kan fungera som bukfylla. Alternativt chips, eller ännu bättre en nybakad baguette att knapra på. För frassen och frankofilen är ett gott bourgognevin ett måste till maten. Läs mer > Om köttfondue.

Alternativa såser

Majonnäs hemlagad

Aioli hemlagad

Rhode Islandsås

Persiljeaioli

Lime- och myntaaioli

Wasabimajonnäs

Enkel kaviarkräm

Hemlagad bearnaise

Chilibearnaise

Choronsås

Beurre blanc nantais

Indisk senapssås

Vinaigrette ā la crčme

Sauce tomate

Coctailsås

Barbecuesås Texas

Tzatziki

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem