Grillad högrevsstek
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Så lagas högrev >

 

 

Om pulled beef/pork >

 

 

Om grillsåser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Grillad högrevsstek

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 676

GBR (GI) / port: 18

Recept: 5411 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 8%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 426 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas högrev > Äts ej

Om pulled beef/pork > Äts ej

Om grillsåser > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min + 5 tim )

Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bilden. Receptet nedan kan förefalla komplicerat och svårt, men det är det inte, det är bara utförliga instruktioner.

  1. Kött: I filmen grillas 3 bitar à 1,5 kilo vardera. Högrev är bindvävsrikt och behöver lång tillagningstid i låg värme. Väl mörad kan den grillas som "vanligt", läs mer > Så grillas nötstek.
  2. Grill: Sätt på grillen i god tid och arrangera glöden för indirekt värme på 110-125ºC. För röksmak läggs fuktad rökflis vid sidan av glöden, eller bitar av rökved på glöden (se > Rökved). Tillsätt mer grillkol när glöden börjar falna.
  3. Kryddning: Smörj köttet med olja. Krydda med salt och peppar, eller med någon grillkrydda. I filmen smaksätts köttet med vitlöksmarinad som sprutas in i köttet.
  4. Grilla: Lägg köttet på indirekt värme. Stäng locket. Stektiden varierar med köttets tjocklek, 3-4 timmar i filmen.
  5. Tillbehör: Grilla samtidigt bakpotatis och tillred aromsmör. Alternativt servera vitt bröd till köttet med barberquesås. Se recept via länkar nedan.
  6. Som lättstek: Ta ut köttet vid kärntemperatur 63ºC efter 1-2 timmar. Då är köttet medium stekt och rosabrunt i färgen. Testa mörhet, är det segt behöver det stekas ytterligare (se nedan). Låt vila cirka 20 minuter. Skär upp i ganska  tunna skivor.
  7. Som välstekt (se kommentar): Packa in köttet i aluminium­folie vid kärntemperatur cirka 63ºC. Tillsätt gärna lite vätska. Lägg tillbaka på grillen och låt steka ytterligare ett par timmar till kärntemperatur cirka 90ºC. Låt vila cirka 20 minuter. Skär upp i ganska  tunna skivor. Är köttet överstekt, vilket inte gör något, kan det dras isär och serveras som "pulled beef".

Kockens kommentar

Högrev är ett smakrikt kött med varierande mörhet. Bästa biten är högrevskärnan (läs mer > klicka på ingrediensen). Högrev är snarlikt entrecote och mycket prisvärt. Det är inte lika mört och kräver längre tillagningstid.

Som välstekt: Högrev som inte extra mörats behöver tillagas till kärntemperatur (85ºC+), så att bindväven ombildas till gelatin. Vid 65ºC inträffar "stallnings­perioden" varvid temperaturökningen avstannar under en längre period och köttet avger mycket fukt. Först därefter ökar kärntemperaturen åter (läs mer > Temperaturpåverkan i kött). Då packar man lämpligen in köttet i folie eller blankt omslagspapper för att samla upp köttsaften, vilket (fukt) behövs för att gelatinet skall bildas. Gelatinet binder fukt i köttet, vilket gör att köttet blir mört även vid hög inner­temperatur. Utan fukt blir köttet hårt. I filmen sprutas vätska in i köttet vilket underlättar processen. Läs mer > Så lagas högrev.

Passar till

Grillbakad potatis

BBQ Sauce Texas Style

Aromsmör

Alternativ: Grillad bringspets

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem