Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Om rökar >

 

 

Så lagas nötinnanlår >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2850 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 31%

Fett: 2%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 162 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om rökar > Äts ej

Så lagas nötinnanlår > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Se film, klicka på "Kope N´ Smoke" under bilden.

  1. Rök eller grill med lock kan användas (läs mer > Om rökar). Använd rökved (läs mer, klicka på > Rökved). I grillen används briketter och fuktad spån vid sidan om eller bitar på glöden. Tänd på och arrangera till rök-/grillvärme 90-110°C.
  2. Köttet bör vara rumstempererat. Torka av fukt på köttet. Salta, peppra och använd andra kryddor enligt egen smak.
  3. Rök: Lägg in köttet i rökskåpet eller på grillen över indirekt värme. Det tar 5-6 timmar vid jämn värmetillförsel (90 min/kg) och rökvärme ~100°C.
  4. Tillbehör: Förbered och tillred tillbehör enligt eget önskemål.
  5. Köttet är färdigt när kärntemperaturen nått 55-65°C enligt eget önskemål (se nedan).
  6. Servera: Skär upp köttet tvärs fibrerna.

Kockens kommentar

Notera att engelskan "roast beef" = nötstek. Annat bindvävsfattigt kött som fransyska och ytterlår tillagas på samma sätt. Bindvävsrikt kött som högrev och bringa behöver längre tillagningstid och högre kärntemperatur (cirka 75°C). Se recept via länk nedan. Läs mer > Så rökts nötstek.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.

Alternativ

Rökt oxbringa, brisket

Rökt hövrevsstek

Rökt oxfilé

Rökt biff

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem