Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Om rökar >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 394

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3153 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 10%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 208 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om rökar > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min + 2 tim 30 min )

Se film, klicka på "How To BBQ Right" under bilden.

  • Rök/grill: Starta röken med rökved till exempel alspån (läs mer > Ved), eller grillen med briketter. I grill lägg fuktad spån eller små bitar vid sidan om grillbriketterna. Arrangera värmen till cirka 125°C.
  • Förbered och tillaga tillbehör enligt egen smak.
  • Kött: Skölj av köttet och torka av fukt. Putsa köttet fritt från fett och hinnor. Köttet bör vara rumstempererat. Krydda enligt eget önskemål. Tänk på att bacon är salt. Linda in köttet med baconskivor och bind ihop. Sätt in en stektermometer i köttet.
  • Rök köttet till önskad kärntemperatur  (se nedan). I filmen till 52°C. Tillagningstid 1,5-2 timmar. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det serveras.

Kockens kommentar

En bra rök eller grill med lock behövs där värmetillförseln kan regleras. Läs mer > Om rökar. Tillagning i låg värme runt 125°C ger jämnstekt kött ("fransk stekning"). Köttet tas ut vid 55-60°C för rosastekt.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Steks köttet i högre värme (150°C+) får man en knaprig yta och en röd kärna ("engelsk stekning"). Köttet tas i så fall ut vid kärntemperatur 50-55°C.

Passar till

Bakad potatis

Grillbakad sötpotatis

Grillad grönsaksblandning

Aromsmör

Hemlagad bearnaise

Choronsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem