Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 97
Kcal / portion: 610
GBR (GI) / port: 7
Recept: 3659 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så ugnslagas nötbog > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 15 min )
Se film, klicka på "Hayden Quinn" under bilden.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Glace: Halvera hälften av apelsinerna och pressa ut juicen. Mosa 2 av 3 stjärnanis till pulver.
- Häll apelsinjuicen i kastrull. Tillsätt honung, stjärnanis och smält samman på svag värme.
- Ugn: Skiva några apelsiner och bre ut på en ugnsplåt eller i en stor ugnsform. Placera köttstycket ovanpå. Salta. Pensla köttet med apelsinhonung. Sätt in i ugn. Det tar cirka 1 timme för väl mörad nötbog.
- Sötpotatis: Dela potatisen i stora bitar. Lägg på ugnsplåt. Häll på lite olja och salta. Sätt in i ugnen i 40 minuter.
- Ta samtidigt ut köttet och pensla med glaseringen. Sätt tillbaka i ugnen.
- Grönsaker: Ansa och grovskär i bitar. Lättkoka grönsakerna. Låt rinna av och lägg i serveringsskål. Tillsätt ostronsås. Strö över sesamfrön.
- Ta ut köttet vid kärntemperatur cirka 60-70°C. Låt vila en stund. Skär upp tvärs fibrerna och servera.
Kockens kommentar
Bogsteken bör vara väl mörad, alternativt kan kalvbog användas.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.