Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Kockskolan:

 

Så ugnslagas nötbog >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 610

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3659 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 2%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 626 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så ugnslagas nötbog > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 15 min )

Se film, klicka på "Hayden Quinn" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Glace: Halvera hälften av apelsinerna och pressa ut juicen. Mosa 2 av 3 stjärnanis till pulver.
  3. Häll apelsinjuicen i kastrull. Tillsätt honung, stjärnanis och smält samman på svag värme.
  4. Ugn: Skiva några apelsiner och bre ut på en ugnsplåt eller i en stor ugnsform. Placera köttstycket ovanpå. Salta. Pensla köttet med apelsinhonung. Sätt in i ugn. Det tar cirka 1 timme för väl mörad nötbog.
  5. Sötpotatis: Dela potatisen i stora bitar. Lägg på ugnsplåt. Häll på lite olja och salta. Sätt in i ugnen i 40 minuter.
  6. Ta samtidigt ut köttet och pensla med glaseringen. Sätt tillbaka i ugnen.
  7. Grönsaker: Ansa och grovskär i bitar. Lättkoka grönsakerna. Låt rinna av och lägg i serverings­skål. Tillsätt ostronsås. Strö över sesamfrön.
  8. Ta ut köttet vid kärntemperatur cirka 60-70°C. Låt vila en stund. Skär upp tvärs fibrerna och servera.

Kockens kommentar

Bogsteken bör vara väl mörad, alternativt kan kalvbog användas.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem