Ugnsgrillad flankstek
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 97
Kcal / portion: 515
GBR (GI) / port: 6
Recept: 2060 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas flankstek > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (45 min + 4 tim )
- Bäst, men inte nödvändigt, är att rumstemperera köttet innan tillagning, vilket tar 3-4 timmar.
- Putsa köttet rent från hinnor.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sätt ugnsgrillen på högsta värme. Smeta matolja på flanksteken. Salta och peppra.
- Lägg steken på plåt eller i ugnssäker form och sätt in halvhögt i ugnen. Stek 5-10 minuter på vardera sidan. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
- Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter (al dente). Lägg gärna en klick smör på den färdiga kålen.
- Brun sås: Vispa ihop lite vatten med mjöl. Tillsätt under vispning resterande vatten och fond. Värm såsen och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Skär upp köttet i tunna skivor tvärs muskeltrådarna. Annars blir det ganska svårtuggat.
Kockens kommentar
Flankstek är en av de ingående musklerna i kållappen (oxens magparti). Köttet har ganska grova, långa muskeltrådar. Läs mer > Klicka på ingrediensen.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.