Ugnsgrillad flankstek
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så lagas flankstek >

 

 

Om rumstemperering >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ugnsgrillad flankstek

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 515

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2060 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 532 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas flankstek > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (45 min + 4 tim )

  1. Bäst, men inte nödvändigt, är att rumstemperera köttet innan tillagning, vilket tar 3-4 timmar.
  2. Putsa köttet rent från hinnor.
  3. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  4. Sätt ugnsgrillen på högsta värme. Smeta matolja på flanksteken. Salta och peppra.
  5. Lägg steken på plåt eller i ugnssäker form och sätt in halvhögt i ugnen. Stek 5-10 minuter på vardera sidan. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
  6. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter (al dente). Lägg gärna en klick smör på den färdiga kålen.
  7. Brun sås: Vispa ihop lite vatten med mjöl. Tillsätt under vispning resterande vatten och fond. Värm såsen och låt  småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär upp köttet i tunna skivor tvärs muskel­trådarna. Annars blir det ganska svårtuggat.

Kockens kommentar

Flankstek är en av de ingående musklerna i kållappen (oxens magparti). Köttet har ganska grova, långa muskeltrådar. Läs mer > Klicka på ingrediensen.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem