Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 16

Om inlagd gurka >

 

 

Prinsessornas kokbok >

 

 

Atamon

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1446 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 84 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om inlagd gurka > Äts ej

Prinsessornas kokbok > Äts ej

Atamon %

...

Skapat av
Anna, Kockskolan

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel­ och jäsning (läs mer > Atamon).
  2. Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten.
  3. Saltlag (ej nödvändigt): Blanda salt med vatten och rör om tills saltet lösts upp. Lägg gurkorna i lagen som skall täcka. Låt stå ett dygn.
  4. Ta upp gurkorna och stick tre hål i varje gurka på längden med en smal grillsticka, så tränger smakerna in i gurkan. Man kan också skiva gurkan. Skölj av dillkronorna.
  5. Ättikslag: Koka upp ingredienserna.
  6. Varva gurkor, dillkronor, senapsfrön och eventuella övriga ingredienser i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
  7. Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.

Kockens kommentar

Gurkorna kan smaksättas på många sätt. I äldre recept var kanel, nejlikor, svarta vinblad och syltlök vanliga ingredienser. Förr brukade man koka om lagen efter ett par dagar för att döda eventuella bakterier och för att öka smakintensiteten. Man kan också använda lite Anatom som bakteriedödare (läs mer > Anatom). Vill man ha lite mer sting i smaken tillsätter man chili, pepparrot eller ingefära skuret i bitar. Läs mer > Om inlagd gurka.

Alternativ

Inlagd ättiksgurka

Inlagd chadonnaygurka

Hemsyltad asiagurka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem