Hemlagad surkål
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Om kål >

 

 

Om surkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad surkål

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 31

Kcal / portion: 41

GBR (GI) / port: 1

Recept: 164 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 131 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om kål > Äts ej

Om surkål > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 450 tim )

  1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken. Finstrimla kålen t.ex. med en osthyvel.
  2. Lägg ett lager kål i en stor rostfri bunke. Strö över lite grovt salt. Stöt med knytnäve eller potatisstöt, tills kålen vattnar sig. Upprepa lager+salt+stöta tills kålen är slut.
  3. Häll dofilus på det översta lagret. Lägg på en tallrik/lock och en tyngd.
  4. Kontrollera efter några timmar att kålen täcks av vätska. Om inte, häll på lättsaltat vatten (1 krm per deciliter vatten). Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor.
  5. Därefter kan kålen förvaras svalt (kylskåp) i 1 månad. För den som inte orkar vänta kan vi meddela att det finns färdiglagad surkål på burk att köpa i handeln.

Kockens kommentar

Att sura mat är ett gammalt sätt att konservera mat. Att sura kål kan ske på olika sätt. Klassiskt suras kål med saltvatten, men det är numera enklare att även tillsätta någon surad mjölkprodukt t.ex. filmjölk. Bäst surar man kål på hösten, då kålen är som bäst.

Passar till

Fläsklägg

Alt: Surkålsvarianter

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem