Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Så lagas köttgrytor >

 

 

Om kryddbukett, kryddpåse >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Carbonnades Flamande, flamländsk (belgisk) köttgryta kokt i öl

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 97

Kcal / portion: 521

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3128 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 536 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Om kryddbukett, kryddpåse > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "Recipe30" under bilden. Filmreceptet avviker en del från det här angivna. Se kommentar.

  1. Förvärm ugnen på 165°C.
  2. Förbered: Skiva köttet 1 centimeter tjock och skär i bitar ungefär 5x10 centimeter. Torka av fukt med hushållspapper. Skala och skiva löken i halvmånar. Skala och krossa vitlök. Gör en kryddbukett av persilja, lagerblad och timjan.
  3. Bryn: Hetta upp 1 millimeter olja i panna tills det nästan ryker. Bryn köttbitarna snabbt på båda sidor. Bryn i omgångar, lägg åt sidan.
  4. Lök: Sänk värmen i pannan till måttlig. Tillsätt lite mer olja. Fräs löken lätt i 10 minuter utan att bränna. Rör om ofta. Ta av från värmen, salta, peppra och rör ner vitlöken.
  5. Gryta: Lägg hälften av köttet i stor gryta. Salta och peppra lätt. Fyll på med hälften av löken, sedan resten av köttet och toppa med lök.
  6. Värm upp buljongen i stekpannan som köttet brynts i. Vispa ur alla koagulerade köttsafter i pannan. Häll över i grytan och fyll på med öl så att det nätt och jämnt täcker. Rör i sockret och stoppa ner kryddbuketten.
  7. Ugn: Lägg på locket och ställ in i den förvärmda ugnen. Reglera värmen så att vätskan sjuder sakta. Låt grytan stå i 2,5 timmar. Då bör köttet kännas mört när man sticker med en gaffel.
  8. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden. Förbered eventuell sallad.
  9. Sås: Ta ur kryddbuketten. Häll av spadet i en kastrull och skumma bort fettet (läs mer > Så skummar man). Rör samman stärkelsemjöl med vinäger och vispa ner detta i kokspadet. Låt sjuda i 3-4 minuter. Smaka av. Häll såsen över köttet. Lägg på lock. Sjud alltsamman i 4-5 minuter innan servering.
  10. Grytan kan förberedas i god tid, dagen före och sedan värmas upp inför servering.

Kockens kommentar

Öl är typisk i belgisk köttgryta, vilket ger en helt annan smak än rödvinet i franska grytor. Lite farinsocker maskerar ölets bitterhet och lite vinäger mot slutet ger rätten karaktär.

I filmreceptet ingår bacon och vitt bröd skuret i tärningar, samt mald kryddnejlika, ingefärspulver, fänkålsfrön, timjan, lagerblad, riven muskot och dijonsenap. Mörkt öl används i stället för ljust.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem