Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så lagas köttgrytor >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2204 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 529 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

...

Skapat av
Tore Wretman

Tillagning (20 min + 2 tim )

Klassisk kalops, skånsk kalops:

  1. Köttet kan vara välhängt oxkött av högreven, tunna bringan e.d. Skär det i lagom stora kuber (3-4 cm). Skala och klyfta lök. Skrapa och skiva morot.
  2. Bryn kött och grönsaker i väl brynt smör i en stekgryta. Pudra över lite mjöl, krydda och späd på med vatten. Lägg på grytlocket och låt kalopsen puttra i ett par timmar tills köttet blir riktigt mört. Rör om några gånger och se till att det inte kokar tort.
  3. Koka potatis under tiden.
  4. Till sist kan man, enligt gamla mamseller, spetsa smaken med ett par väl rensade ansjovisfiléer eller tillsätta lite ansjovisspad i grytan.
  5. Kalopsen serveras direkt ur stekgrytan i sin osilade sås - det är det som är det "skånska" - med nykokt potatis och goda inlagda rödbetor.


Kålkalops:

  1. Strimla vitkål. Bryn det och låt koka med i grytan.

Kockens kommentar

Kalops är klassisk svensk husmanskost, en enklare variant av fransosens Boeuf bourguignon. Kalops är mest känd som Skånsk kalops. En variant är kålkalops som är Dalslands landskapsrätt. Läs mer > Om kalops. Läs mer om grytbitar nöt, klicka på ingrediensen.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Alternativ

Boeuf bourguignon

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem