Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Så avfettar man >

 

 

Om Julia Child >

 

 

Det goda franska köket >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Boeuf bourguignon (bourguignonne) ā la Julia Child

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4661 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 536 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så avfettar man > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Det goda franska köket > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (1 tim + 4 tim )

Se film, klicka på " Julia Child" under bilden.

  1. Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin).
  2. Oxbuljong: Till rätten behövs oxbuljong som tillagas i förväg (se recept > Hemlagad oxbuljong via länk nedan). Till nöds kan koncentrerad fond med vatten användas, helst smakförstärkt (se recept > Jus lié/avredd sky på buljongtärning).  
  3. Förvärm ugnen till 225ēC. I detta recept används ugn, men man kan också tillreda på spisen.
  4. Skär köttet i 5 centimeter stora tärningar. Torka av med hushållspapper. Fuktigt kött bryner inte. Skala lök och skiva. Skiva morot.
  5. Grytstek: Strimla fläsk/bacon och stek det i matolja på måttlig värme så att de blir lätt brynt. Lägg åt sidan på fat.
  6. Hetta upp fettet i grytan tills det nästan börjar ryka. Stek köttbitarna runt om tills vackert brynta. Bryn i omgångar, inte tätt tillsammans. Lägg över på fat.
  7. Bryn lök och morot i samma fett. Lägg över på fat. Ta av kastrullen från värmen och häll bort fettet.
  8. Lägg tillbaka köttbitarna i grytan. Salta, peppra och skaka om bitarna. Pudra med vetemjöl och skaka om så att bitarna täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen i 4 minuter, skaka om och låt stå i ytterligare 4 minuter.
  9. Ta ut och tillsätt bacon och lök från fatet. Sänk ugnsvärmen till 125ēC. Skala och krossa vitlök. 
  10. Grytkoka: Tillsätt vin och så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks. Tillsätt tomatpuré, vitlök, timjan och sönderbrutet lagerblad. Sjud upp alltsammans på spisen. Lägg på locket och sätt in i ugnen i 3-4 timmar. Reglera värmen så att det sjuder svagt i grytan. Köttet är klart när det känns mört när man provar med gaffel.
  11. Svampgarnityr: Stek svampen i smör och olja. Se recept > Champignons sautés via länk nedan. Lägg åt sidan.
  12. Lökgarnityr: Skala, klyfta och stek lök i svampsmöret cirka 10 minuter. Sjud dem sedan i mörk buljong i 40-50 minuter. Se recept > Oignons glacés ā brun via länk nedan. Ställ åt sidan.
  13. När köttet är mört, prova med en gaffel, silas kokspadet ner i en kastrull. Köttet läggs åt sidan. Grytan rengörs. Kött och bacon läggs tillbaka i grytan. Lägg i lök- och svampgarnityret.
  14. Sås: Skumma fettet av såsen (läs mer > Så skummar man). Sjud såsen ett par minuter och skumma av ytterligare fett. Nu bör det finnas cirka 6 deciliter sås enligt grundreceptet. Konsistensen skall täcka baksidan på en sked med ett tunt lager utan att rinna av. Är såsen för tjock kan man späda med lite buljong och är den för tunn kokar man snabbt ner den. Häll såsen på köttet i grytan.
  15. Servera: Om grytan skall serveras genast skalas och kokas potatis. Grytan värms upp. Rör försiktigt om från botten så att allt blir varmt. Servera ur grytan eller lägg upp på fat eller tallrikar. Garnera med persilja.
  16. Förvara till senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ in i kylen. Där kan den sparas ett par dagar. Den vinner i smak på att bli uppvärmd. Inför servering kokas potatis och grytan värms upp och får sjuda i cirka 10 minuter. Ös sås över köttet då och då. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Rätten benämns "bourguignon" på grund av vinsåsen. Denna sås används också till andra rätter av kalv, kyckling, fisk och ägg. Se recept via länk nedan > Sauce bourguignon. Det finns en enklare variant av detta recept, se nedan > Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta.

Julia Child (1912-2004) var en amerikansk kvinna, så unik att hon respekterades av den franska mateliten. Hon var för USA vad Wretman/Vögeli var för Sverige, de införde det fina franska köket till hemlandet. Julia gjorde många matlagningsprogram i amerikansk TV (läs mer > Om Julia Child). Receptet är hämtat från hennes kokbok Det goda franska köket".

Passar till

Hemlagad oxbuljong

Jus lié/avredd sky på buljongtärning

Sauce bourguignon

Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Oignons glacés ā brun

Champignons sautés

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem