Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Så reds sås >

 

 

Om grytor >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 722

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2887 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 8%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 394 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så reds sås > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin). Alltså, inte som på bilden ovan.
  2. Skala lök (skiva om stor lök). Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar. Något ox- eller kalvben med märg får gärna medfölja. Ger mustighet.
  3. Stek: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.
  4. Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.
  5. Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta. Salta och peppra. 
  6. Koka: Tag ur köttet och häll i konjak, vin och vatten i grytan. Låt koka i några minuter. Lägg i köttet och koka upp. Låt sedan sjuda i cirka 1 timme under lock på svag värme.
  7. Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett hög värme. Lägg åt sidan.
  8. Provsmaka köttet att det nästan är klart. Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört.
  9. Redning: Sila av spadet, lägg köttet åt sidan. Koka upp köttspadet i grytan, sänk sedan till medellåg värme. Rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring. Sjud cirka 2 minuter tills såsen tjocknar. Lägg tillbaka köttet. Värm upp. Smaka av med kryddor. 

Kockens kommentar

Detta är ett förenklat recept av rätten. För klassisk tillagning se recept > Boeuf bourguignon-bourguignonne ā la Julia Child via länk nedan.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Alternativ

Kokt potatis

Kokt ris

Bulgur

Boeuf bourguignon-bourguignonne ā la Julia Child

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem