Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 12

Så skållar man >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 18

Recept: 2855 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 115 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skållar man > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man). Ta bort blomfästet. Skär tomaterna i bitar.

  2. Koka: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning. Ta grytan från värmen. Skumma av.

    Används vanligt socker i stället för syltsocker kokas tomaterna först i 20 minuter, varefter sockret tillsätts. Låt sedan koka i ytterligare 40 minuter, varav utan lock de sista 20.

  3. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Används som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

Marmeladen kan smaksättas på olika sätt, till exempel med vaniljsocker eller chilifrukt och paprika.

Chilimarmelad: Önskas lite hetta i marmeladen kan urkärnade och strimlade chilipeppar och kryddnejlikor tillsättas i koket. Läs mer > Om marmelad.

Mormor Gretas gröna tomatmarmelad:

500 gram gröna tomater
2-3 dl syltsocker
juice av 1 lime
1/2 tsk timjan

Skålla och skala tomaterna (se > Så skållar man).
Skär tomaterna i mindre bitar. Lägg i kastrull.
Tillsätt socker och pressa i limesaft.
Låt småkoka 1 timme. Tillsätt timjan på slutet.
Häll upp på rena glasburkar och försegla.
Källa: Recept och bild från doft&smak
Länk: Klicka på doft&smak under bilden


Vattenreduktion = avdunstad vattenmängd. Reduktionen anges för att få rätt mängd färdiglagad marmelad och korrekta näringsvärden (läs mer > Om vattenförändringar).

Alternativ

Marmelad grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem