Grupper inom
Finbrödets form:
Finbröd liksom matbröd formas på olika sätt (läs mer > Matbrödets form). Variationen är dock större för finbröd än för matbröd. Klassisk form för matbröd är rund form, medan kringlan intar en särställning för finbröd (läs mer > Om kringlor, kakkringlor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vetebröd formas på många sätt. Som längder, kransar, bullar och kringlor, vilka i sin tur formas på olika sätt. Längder och kransar klipps eller flätas (läs mer > Om vetelängder, kransar), bullar som snäckor eller knutar (läs mer > Så formas vetebullar) och kringlor (läs mer > Vetekringlor, pretzel).
- Mjuka kakor (sockerkakor) formas som runda platta tårtor eller med hål i mitten, som rulltårtor, som bakelser, muffins eller i bitar. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkaka.
- Tårtor och bakelser: Tårtor är vanligtvis runda (läs mer > Om tårtor), bakelser runda eller rektangulära (läs mer > Om bakelser).
- Småkakor: Kringlor är en uråldrig kakform (läs mer > Om krinklor, kakkringlor). I övrigt kan småkakor ha alla slags former, runda, fyrkantiga, rektangulära, formade som bullar eller till hjärtan, stjärnor, pepparkaksgubbar och på annat sätt. Läs mer > Om småkakor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer
Recept med Finbrödets form
Det finns 10 recept med Finbrödets form
-
Kanelkringlor
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äggkringlor
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska bonnarkringlor
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sockerkringlor, glaskringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Södertäljekringla, hållbara vetekringlor
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Smålandskringlor
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pretzel, Schwäbische Laugenbrezel - tyska kringlor doppad i lut
Tid: 2 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan