Dolmadákia - grekiska dolmar i vinblad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vinblad

(vinblad, vinrankslöv)

Latin: Vitis vinifiera, Vitis labrusca

Engelsk översättning wine leaves

Fransk översättning feuilles de vigne

Italiensk översättning foglie di vino

Tysk översättning Weinblätter

Spansk översättning hojas de vino

Vinblad från vindruveväxterna Vitis vinifiera och Vitis labrusca används i maträtter till exempel till vinbladsdolmar, som sallatstillbehör, i soppor, grytor och i örtteer, samt som krydda i dressing.

  • Smak: Vinbladen är lätt syrliga och svagt kryddiga.
  • Alternativ vara: Svår att ersätta. Svensk motsvarighet är vitkål till kåldolmar.
  • Försäljning/säsong: Vinblad kan köpas i vissa butiker, antingen färsk, torkad eller inlagda i saltlag. Vinbladsdolmar förekommer färdiglagade, konserverade i olivolja.

Vinbladsdolma(-r) med nötter och röda vinbär är särskilt populära i Turkiet (dolma) och med ris och örter i Grekland (dolmadakia). Dolmarna kan fyllas med allehanda innehåll, även fisk och kött. Man kan äta dolmarna kalla, eller så värmer man upp dem. Yoghurt i olika former passar till.



SÅ ANVÄNDS VINBLAD

Bladskaft och "nerv" skärs bort. Färska blad plattas ut och kokas i cirka 20 minuter. De är sedan goda att marinera. Inlagda blad används till dolmar som tillreds i ugn.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Recept med Vinblad

Det finns 1 recept med Vinblad