Sencha, Japan

Sencha, Japan

(Japanskt grönt te, Shincha, Ichibancha, Jô Sencha, Toku Jô Sencha, Hachijuhachiya Sencha, Kocha, Kabuse Sencha, Kabusecha, Asamushi, Chumushi, Fukamushi, Fukamushicha)

Sencha (= "bryggte") är ett grönt vardagste från Japan och det te som japanen dricker mest (= 80% av all produktion). Teskördningen börjar i söder i april och fortsätter norrut under maj i takt med vårens ankomst, för att därefter fortsätta fram till hösten. Teblad som skördas under den första månaden kallas ”shincha” och anses bäst och smakrikast.  

Olika sorters sencha: Shincha eller ichibancha ("det först plockade teet"), nibancha ("den andra plockade teet"), sanbancha ("den tredje plockade teet"), hachijuhachiya (= skördat 88 dygn efter risshun - vårstarten). Kocha ("gammalt te") till exempel fjolårste. Jô (superior), toku jô (extra superior). Kabuse sencha eller kabusecha (= övertäckt 1-2 veckor före skörd). Asamushi (lättångad), chumushi (medelångad i 30-90 sekunder) och fukamushi eller fukamushicha (kraftigt ångad i 1-2 minuter), läs mer > Tillverkning te.

Omvandling torrt te: 1 dl = 35 gram. 100 gram = 3 dl. 1 tsk = 1,7 gram.


SÅ TILLAGAS OCH DRICKS SENCHA

Bryggning ("western style"): 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 80°C (2,4 dl kokhett vatten + 0,6 dl kallt kranvatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (2 gånger påtår à 1 minut) Läs mer > Tillagning te.

Ceremoniell bryggning ("Easterns style"):  3 tsk (5 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 80°C. Dragningstid 5 sekunder (4 gånger påtår à 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

Smak: Tydlig "gröngräsig" smak, mild vid tempererat vatten och lätt besk om vattnet är kokhett.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Grönt te

Allt om te

Tillverkning te

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj