Kärna

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kärna

(kärna, fruktkärnor, 1. sädeskärnor, sädeskorn 2. kärna i stenfrukter 3. kärna i kärnfrukter 4. kärnor i grönsaker, frön 5. nötkärna 6. kärnfri)

Latin: centrum

Engelsk översättning Kernel 1. grain 2. stone 3. pip 4. seed 5. kernel 6. stoneless, pipless, seedless

Fransk översättning Noyau 1. grain 2. noyau 3. pépin 4. graine 5. amande 6. sans pépins

Italiensk översättning Seme 1. grano 2. nocciole 3. acino 4. seme 5. gheriglio 6. senza semi

Tysk översättning Kern 1. Korn 2. Stern 3. Kern 4. Same 5. Nusskern 6. kernlos

Spansk översättning Grano 1. grano 2. hueso 3. pepita 4. semilla 5. nuez, avellana 6. sin semillas

Kärna har vid betydelse av "centrum", till exempel stadskärna, atomkärna, kärnfrisk, kärnved, kärnfull och cellkärna med mera. Kärna smör, se > Om smör, & > Smörkärnare). Även inom gastronomin finns olika slags kärnor som kan ha olika namn i olika länder. Biologiskt är de alla frukter av olika slag (läs mer om frukt  > Biologisk indelning frukt). "Gastronomiska" kärnor:

  1. Sädeskärnor, sädeskorn (fr. grain) är stråsädesslagens frukt (karyops). Läs mer > Om sädesslag.
  2. Kärna i stenfrukter (fr. noyau) finns bl.a. i körsbär, plommon och oliver.
  3. Kärna i kärnfrukter (fr. pépin) finns bl.a. i äpplen och druvor.
  4. Kärnor i grönsaker brukar benämnas "frön".
  5. Nötkärna (fr. amande, även betydelse mandel och fruktkärna) = nötens frukt.
  6. Kärnfri (fr. sans pépins) = frukt e.d. som inte har kärnor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01 

Läs mer

Om spannmål och säd

Matbiologi frukt

Smörkärnare

Om smör

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj